Pologi::neZEH - pot do skoraj nič-energijskega hotela

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

neZEH - pot do skoraj nič-energijskega hotela

Avtor t-lab2
Datum
6. december 2016
Tip
Znanje
Ponujam

V svetovnem merilu sodijo stavbe oz. objekti med večje porabnike energije in proizvajalce toplogrednih plinov, zato so se (tudi) na področju turizma pričeli izvajati novi okoljevarstveni koraki. Na evropski ravni se je oblikovala programska iniciativa neZEH (The nearly-Zero Energy Hotels).

Cilj iniciative je podpora hotelom na poti doseganja evropskega akcijskega načrta nZEB (nearly-Zero Energy Buildings). nZEB temelji na določilih Energetskega zakona oz. uveljavljanju 330. člena in njegove zahteve o novih »skoraj nič-energijskih stavbah«. Po novem zakonu bodo nove stavbe imele zelo visoko energetsko učinkovitost oz. zelo nizko količino porabe za delovanje, pri čemer bo potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini. Določbe člena se bodo začele uporabljati leta 2020.

Iniciativa neZEH je nastala s podporo in financiranjem Evropske komisije, ki znotraj  programa Intelligent Energy Europe in v skladu z načrti nZEB pospešuje prenove že obstoječih hotelov. Programu se je do sedaj pridružilo šestnajst hotelov iz sedmih različnih držav in prve študije vključenih pilotnih hotelov kažejo zelo spodbudne številke.

neZEH za hotele ne pomeni prenehanja uporabe električne energije ali sklepanja kompromisov kar zadeva vprašanja udobja hotelskih gostov, temveč pomeni optimizacijo izrabe energij, minimizacijo energijskih izgub, reduciranje vzdrževalnih stroškov in povečanje energijske samozadostnosti. Koristi članstva so ne samo ekonomske, ampak tudi okoljevarstvene in družbeno-socialne. Prav tako hoteli s tem projektom svojo znamko dopolnijo z zelenim konceptom oz. pridobijo dodano vrednost na trajnostno usmerjenem turističnem trgu.

Pomemben rezultat neZEH prizadevanj so različna brezplačna orodja za hotelirje, ki jih je s partnerji lansiral UNWTO. Na voljo so razna komunikacijska orodja (neZEH spletna stran, youtube kanal, marketinški vodiči in promocijski kanali), neZEH mreža (ki omogoča mreženje strokovnjakov in izmenjavo izkušenj), izobraževalni vodiči in praktična spletna aplikacija, katere glavni namen je spodbujanje hotelskih prenov s končnim ciljem – postati "zero energy" hotel.

Spletna orodja so preprosta za uporabo, saj temeljijo na izpolnjenem vprašalniku, na osnovi katerega se osnujejo analize, poročila in priporočila. Aplikacija pomaga pri presoji in ovrednotenju energijske porabe ter identificira možnosti za večji in boljši izkoristek energije. Pri doseganju nZEB standardov oz. pri preobrazbi v neZEH hotel se prek platforme v grobem izvajajo naslednji temeljni procesi: 1. analiza (energijskega) stanja, 2. identifikacija rešitev 3. izobraževanje, osveščanje in predstavitev dobrih praks.

Hotelirska dejavnost se v današnjem času srečuje z mnogimi izzivi, kot so tekmovanje s konkurenco, izpolnitev pričakovanj gostov in trga, doseganje in usklajevanje z zakonskimi predpisi, onesnaževanje okolja, reduciranje stroškov ipd. Shema neZEH hotele ne le spodbuja, temveč jim nudi tudi ustrezno pomoč pri premagovanju ovir in doseganju novih standardov razvoja turistične panoge.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja t-lab2.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...