Pologi::Bistra Soča, daj povej, kam odšli so fantje zdej.

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Bistra Soča, daj povej, kam odšli so fantje zdej.

Avtor t-lab
Datum
6. avgust 2014
Tip
Ideja
Ponujam

Program je enodneven, vključuje oglede naslednjih krajev: Sredipolja, Kobarid, Vršič in kosilo v Kobaridu. Podana cena je za skupino, minimalno 25 oseb.

Prihod skupine v Sredipolje (Redipuglio) in obisk kostnice, muzeja na prostem. Veličasten italijanski spominski kompleks, posvečen več kot 100.000 italijanskim vojakom 3. armade, ki so v prvi svetovni vojni padli na kraškem bojišču Soške fronte. Kilometer dalje od italijanske kostnice v smeri proti Foljanu (Fogliano Redipuglia) je pokopališče z ostanki 14.550 avstro-ogrskih vojakov. 
 
Naslednji postanek bo v kraju Kobarid, ki je prepoznaven predvsem po soški fronti in njenem zaključku, imenovanem Čudež pri Kobaridu. V tej veliki gorski bitki med Italijo in Avstro-Ogrsko ter Nemčijo je sodelovalo veliko vojakov različnih narodov. Ta bitka pa je pomembna tudi zaradi uspešnega napada s kemičnim orožjem pri Bovcu. Oktobra 1917 so Nemci in Avstrijci v 12. ofenzivi prodrli italijanske položaje pri Bovcu in Tolminu ter potiskali Italijane proti Kobaridu in pozneje globoko v Italijo, vse do reke Piave. V spomin na tragične vojne dogodke je bila na "Gradiču" okrog cerkve sv. Antona sezidana italijanska kostnica, kjer so shranjeni posmrtni ostanki padlih italijanskih vojakov. Dogodki, ki so se odvijali za časa soške fronte je dokumentirana tudi v Hemingwayevem romanu Zbogom orožje. Kosilo v Kobaridu. 
 
Sledi vožnja do Ruske kapelice, postavljene v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Kapelica je urejena v pravoslavnem slogu, ki izraža vero vojakov, ki so na tem mestu preminili. Od njej je tudi grob teh vojakov. Spomenik na grobu je v obliki piramide z napisom v ruščini: »Sinovom Rusije«. Natančno število umrlih vojakov ni znano, domneva pa se, da je med gradnjo ceste umrlo od 170 do 300 ruskih in od 10 do 80 avstrijskih vojakov. Samo v začetku marca 1915 je v enem plazu umrlo 110 Rusov in 7 avstro-ogrskih stražarjev. Zaključek proga
 
Ponudba velja za: min. 25 oseb
Storitev: kosilo
Cena: 49,90 evrov
 
Cena na osebo vključuje:
Avtobusni prevoz z modernim turističnim avtobusom, vodenje, vstopnine, kosilo, stroške organizacije, DDV.
 
Cena na osebo ne vključuje:
Morebitne dodatne stroške.
 
Popusti:
Na vsaj 45 oseb – 5 € popusta na osebo.
 
Informacije in rezervacije:
Ines tours d.o.o.
Židovska ulica 1
01 4213 940, 040 222 548

 

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja t-lab.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...