Pologi::Okolju in ljudem prijazno raziskovanje Slovenije

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Okolju in ljudem prijazno raziskovanje Slovenije

Avtor nko
Datum
13. avgust 2013
Tip
Ideja
Ponujam

Eno izmed največjih svetovnih podjetij s področja kolesarstva - Specialized je razvilo zelo napredno kolo na električni pogon. Specialized Turbo, kot so ga poimenovali, poganja elektrika, shranjena v 342-vatni litijevi bateriji, ki se skriva v masivnem aluminijastem okvirju tega skoraj 23 kg težkega (super)kolesa, ki doseže hitrosti tudi do 50 km/h. Zato je nekaj časa za kolo v ZDA veljala tudi prepoved prodaje, dokler niso razvili in namestili hitrostne blokade pri 27 miljah na uro.

Njegova posebnost in največja razlika od ostalih električnih koles je, da z vrtenjem pedal pospešujemo, ne pa proizvajamo energijo. Tako lahko z nekaj hitrimi zasuki pedal že dosežemo najvišje hitrosti, ki jih kolo doseže, brez tega, da bi se izmučili in preznojili. Svojo hitrost lahko spremljamo na LCD zaslonu na krmilu, kjer mu družbo delajo ročne zavore in nekaj gumbov za izbiro načina vožnje. Baterija omogoča približno eno uro hitre vožnje, z bolj umirjenim načinom "kolesarjenja" se čas ustrezno poveča. Ko se baterija izprazni, kolo preprosto priklopimo na vtičnico prek napajalnega kabla, baterija bo spet polna v približno dveh urah. Kolo je na testih naletelo na dobre odzive in bilo deležno številnih pohval, vendar v oko bode visoka cena, ki znaša kar 5900$ v maloprodaji.

In kako bi takšno kolo uporabili v turizmu? Seveda ne bi kar vseh turistov, ki pridejo in si želijo ogledati naše kulturne in naravne znamenitosti, posadili na električno kolo in popeljali naokrog, vendar mislim, da bi vseeno navdušili kar velik odstotek turistov, ki bi se namesto z avtobusom po mestu in deželi želeli zapeljali z električnim kolesom, ki se pelje skoraj samo. Prepričan sem, da bi prav tak način raziskovanja Slovenije nekatere še bolj pritegnil in navdušil. Več v Celotni vsebini...

povezava do novice: http://www.wired.com/playbook/2013/05/specialized-turbo/ (8.5.2013)

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja nko.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...