Pologi::Splavarjenje s pesmimi Lojzeta Slaka

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Splavarjenje s pesmimi Lojzeta Slaka

Avtor t-lab2
Datum
29. januar 2013
Tip
Novica
Kompas novo mesto je malo podjetje inovativnih ljudi, ki pod vodstvom Matjaža Pavlina vsako leto ustvarijo kak nov turistični produkt. Je eno redkih podjetij, ki krizo premaguje z inovacijami, vedno novimi produkti, ki skušajo turiste zvabiti na Dolenjsko. O njih smo na portalu Banke turističnih priložnosti Slovenije že pisali in jih tudi nagradili s srebrnimi Sejalci, npr. za zdaj že dobro znani produkt Turizem v zidanicah. Letos pripravljajo nov produkt v spomin nedavno preminulega Lojzeta Slaka; Dolenjca, ambasadorja cvička in predvsem odličnega in po celem svetu znanega glasbenika.

Produkt so poimenovali Zgodba o Slaku na Rudolfovem splavu, kljub imenu pa se program začne že v Šentvidu pri Ljubljani, na grobu preminulega. Skupina zatem nadaljuje vožnjo proti Novem mestu, se zapelje z Rudolfovim splavom, na katerem se prepevajo njegove pesmi in predstavi njegova življenjska zgodba. Zatem sledi sprehod po starem delu mesta in ogledi, potem pa se turisti odpravijo v gričevje do zidanic, kjer poizkusijo cviček. Seveda ne izpustijo Matjaževe domačije in nagrajene Zgodbe o cvičku (srebrni Sejalec 2008) s pokušino. Skoraj na koncu se skupina zapelje v slakov rojstni kraj Mirno peč, zaključi pa v domači gostilni.

Slak je bil izjemen glasbenik, ki so ga cenili doma in po svetu. Bil je na številnih svetovni turnejah, igral je tudi na križarkah, v Disneylandu in na številnih znanih odrih. Za življensko delo je prejel celo prestižno nagrado grammy, najbolj znano glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Ameriška akademija snemalnih umetnosti. Izumil je tudi dodatke k harmonikam in celo svoj model harmonike, ki je bil zelo uspešen tekom njegovih turnej po Ameriki, saj je želelo imeti veliko izseljencev doma Slakovo harmoniko, pa čeprav niso znali igrati. To je torej odlična ideja za turistične spominke. Slak je bil skratka izjemen glasbenik, ki je napisal več kot 500 pesmi, vključujoč zimzeleno "V dolini tihi" in ostale skladbe, ki jih odlikuje preprost način igranja in spevnost.

Velikokrat pozabljamo, da je tudi glasba pomemben del naše kulturne dediščine. In v Sloveniji imamo veliko dobre glasbe, pa naj bo to klasična, rock, ali narodno-zabavna glasba. Najpomembnejše je, da se svoje kulture in preteklosti zavedamo, saj na tem gradimo svojo identiteto - tudi turistično. Svojo glasbeno dediščino moramo obujati in jo izkoristiti kot sestavino turističnih storitev ali pa celo kot produkt. Tudi tukaj Kompas Novo mesto spet postavlja nove standarde in nas vabi, da se poleti vkrcamo na Rudolfov splav in prisluhnemo Slakovi zgodbi. 

Fotografija: Michal Zacharewski, www.sxc.hu
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja t-lab2.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...