Pologi::Turistične spletne aplikacije in omrežja

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Turistične spletne aplikacije in omrežja

Avtor t-lab2
Datum
1. januar 2013
Tip
Novica
 V zadnjem času smo bili priča razmahu številnih aplikacij, ki turistom lajšajo in polepšajo potovanja na najrazličnejše načine. Med temi aplikacijami in socialnimi omrežji je veliko tistih, ki se ukvarjajo z družabno komponento potovanj. V tej novički se ukvarjamo z njimi.

Prvo takšno socialno omrežje se imenuje Meet at the Airport. Gre za nadgradnjo t.i. "dating" omrežij, kjer uporabniki poizkušajo najti partnerje za različne dogodivščine. Na to spletno stran uporabniki objavijo podrobnosti glede obiska določenih letališč na njihovem itinerariju. Napišejo tudi, za kakšno srečanje naj bi šlo. Tako uporabniki iščejo prijateljstvo, družbo za kosilo, resno partnerstvo, zmenek, ali pa celo "nekaj vmes", karkoli naj bi že to pomenilo. Veliko uporabnikov je tudi poročenih (vsaj iskreni so). 

Ženske pozor! Nadaljujemo z omrežjem Invite for a Bite. Gre za skupnost žensk, ki se zaradi varnosti dobivajo zgolj s pripadnicami istega spola na zajtrkih, kosilih, večerjah, prigrizkih,... Deluje podobno kot prejšnja stran. Vsaka ženska uporabnica lahko objavi povabilo na obed, ki je vidno drugim uporabnicam. Tiste, ki so v isti državi ali mestu, lahko povabilo tudi sprejmejo in sklenejo novo prijateljstvo. In to deluje po celem svetu. 

Če radi spite v hostlih in bi radi svoje "cimre" spoznali že pred prihodom na destinacijo, je za vas iPhone aplikacija WeHostels. Ta vam najprej ponudi najboljših pet hostlov v določenem mestu, potem pa vas poveže z ljudmi, ki bodo poleg vas prenočevali v določenem že tako precej družabnem nastanitvenem obratu. Preko aplikacije lahko nastanitev tudi rezervirate. 

Iskalci sopotnikov so dejavni v socialnem omrežju Globetrooper, kjer objavljajo svoje itinerarije, drugi uporabniki pa jih lahko kontaktirajo in se z njimi domenijo za skupno potovanje ali pa vsaj del poti. To je tudi precej rizična odločitev, saj gre za dokaj avanturistično skupnost, itinerariji pa vključujejo nevarne situacije. Nenazadnje tudi sopotnika ne poznamo, dokler se z njim ne sestanemo v živo. Med itinerariji smo našli tudi nekaj poti v Slovenijo, predvsem v sklopu daljših poti po vzhodni Evropi ali pa InterRail potovanj z vlakom. 

Morda najbolj legendarna med popotniškimi spletnimi skupnostnimi je Couchsurfing, ki ima že več kot pet milijonov registriranih uporabnikov po vsem svetu. Na spletni strani lahko ponudite prenočišče neznanim popotnikom, ki vas kontaktirajo, če so v bližini in potrebujejo prenočišče. Isto lahko storite tudi vi, ko ste na svojem poletnem potepanju. Vse temelji na zaupanju, dobrih izkušnjah in pristnemu doživetju destinacije z vidika lokalnega prebivalstva. Zato ne čudi, da Couchsurfing opisujejo kot revolucijo v turizmu. 

Triptrotting je spletna stran, ki povezuje popotnike, ki želijo neke informacije, z lokalnim prebivalstvom. Banjo inHighlight pa sta aplikaciji, ki se navezujeta predvsem na sledenje lokacije turista in povezovanje z blizu situiranimi souporabniki ali prijatelji na Facebooku in drugih socialnih omrežjih. Tu se seveda pojavlja malo strahu pred javnosto informacij o lokaciji posameznika, vendar je jasno, da gre prihodnost tehnologije in tudi turizma v to smer. 

Na spletni strani Planely lahko objavimo podatke o našem letu, ta pa nas poveže z morebitnimi sopotniki, s katerimi se tako lahko spoznamo že pred samim letom, na katerem si čakanje pristanka olajšamo s klepetom s somišljeniki in sklenemo nova prijateljstva. 

Morda se nam vse te nove aplikacije in socialna omrežja zdijo precej čudna pogruntavščina zahodnega sveta, predvsem ZDA, a zavedati se moramo, da bodo ti trendi slej ko prej dosegli tudi Slovenijo. Zato bi bilo smiselno, da slovenska turistična podjetja razmislijo o uporabi in poznavanju spletnih komunikacijskih orodij, saj bodo morda ravno ta najbolj inovativna in ažurna podjetja kasneje pobirala smetano s slovenskega turističnega trga. 

Prirejeno po članku Stephanie Rosenbloom iz spletnega portala revije New York Times iz 26. 12. 2012 (povezava)
Fotografija: STO

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja t-lab2.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...