Pologi::Laik v trženju

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Laik v trženju

Avtor t-lab
Datum
29. maj 2014
Tip
Znanje
Ponujam
Že prej, še posebej pa z vključitvijo v T-Lab in pridobitvijo svetovalca, se je razmišljanje o načinu trženja naših kapacitet nekoliko preusmerilo. Že nekaj let tržimo po ustaljenih poteh: plačljive spletne strani, blog, facebook objave. Zasedenost preko poletja je dokaj zadovoljiva, izven poletja se nismo preveč trudili.
 
Letos pa je kar nekaj dejavnikov vplivalo na to, da smo o trženju začeli razmišljati bolj sistematično. Prvi dejavnik je bil stik s skupino ponudnikov iz doline Soče, ki so se spontano začeli povezovati v trženju. Skupaj pripravljamo spletno stran, dogovarjamo se o cenah, pripravljamo enotno predstavitev, preko katere pa je vendarle potrebno opozoriti na specifiko. Kar nekaj je nasprotnih mnenj, ki jih je treba uskladiti; od cen najema, dodatnih stroškov (npr. zaračunavanje za bivanje domačih živali, zaračunavanje oseb na dodatnih ležiščih…), nenazadnje zahteva enotni portal oglaševanja enotno podobo v fotografijah.
 
Drug dejavnik, ki mi je še malo širše odprl pot v svet oglaševanja, je svetovalec v projektu T-lab. V teh dneh pripravljava trženjski načrt. Dogovorila sva se, da sistematično nastaviva način spremljanja učinkov trženja na način, da bomo ob koncu leta lahko jasno ocenili, kateri kanali so najboljši, najbolj učinkoviti glede na vložek v denarju in času. Sistematično spremljanje bo zahtevalo nekaj dodatnega dela, a hkrati bo, upam, ob koncu leta omogočilo objektivno oceno, kam se splača vlagati v prihodnosti.
 
Še en ne nepomemben dejavnik je oglaševanje na novi spletni strani airbnb, od kjer smo prejeli kar nekaj povpraševanja, ki pa ni vedno klasično turistično. Prav tako se pogosto pojavlja povpraševanje za manj kot teden dni. Popustiti in oddati, da bo vsaj nekaj, ali tvegati, da bo prazno, medtem ko sledimo načelu, da gostimo poleti goste od sobote do sobote?
 
Čeprav se na prvi pogled zdijo odločitve enostavne, pa stoji za njimi cela znanost. Denimo samo frekvenca objavljanja na spletnih straneh, pa obveščanje javnosti prek FB, vključevanje v sodobne popustniške ponudbe, ki sicer zagotavljajo zasedenost, a je izkupiček praktično ničelen. Kje je meja cene? Kakšen je učinek reklame, ko podariš nočitev v nagradni igri…. Vse to in še več sem se naučila v zadnjih mesecih.
 
Ugotovila sem, da cen nismo postavili najbolj optimalno. Da je bila naložba v spletno stran hitro povrnjena, čeprav sem s pripravo odlašala več let. Da se skriva v sodelovanju kljub navidezni konkurenci več plusov kot minusov…
 
Neverjetno, kaj prinašajo praktične izkušnje, pa tako pametna sem se že zdela sama sebi… pred leti.
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja t-lab.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...