Pologi::Droni napadajo

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Droni napadajo

Avtor t-lab
Datum
5. december 2013
Tip
Znanje
Ponujam
Mislim, da skoraj več ni nikogar, ki še ni videl čudnih zračnih plovil z več propelerji, pod katerimi se nahajajo fotoaparati ali kamere. Te naprave so prinesle popolnoma nov pogled skozi objektiv kamere, saj omogočajo premikanje kamere med snemanjem. Ravno tako pa so prinesle fotografom kadre, ki so bili do sedaj nedostopni oz. nepredstavljivo dragi, ker so zahtevali specialno opremo. Takšno snemanje postaja nekaj povsem običajnega.
 
Če pa začnete podrobneje spremljati, kaj se dogaja na tem področju, kaj hitro ugotovite, da je neverjetno veliko število letečih in daljinsko kontroliranih kamer že vrsto let v operativni uporabi vojske in policije. Te leteče naprave so pravzaprav idealne za zbiranje danes najvrednejšega, in to so informacije. Največji del obveščevalnih informacij se danes še vedno zbira v obliki fotografij oz. video posnetkov.
 
Tisto, kar pa ni poznano, pa je podatek, koliko se ta tehnologija uporablja na drugi strani zakona. Tako imenovani multirotorji, od katerih imajo nekateri celo po 12 motorjev in propelerjev, so sposobni dvigniti v zrak tovor, težak nekaj kilogramov, in ga tako rekoč neopazno dostaviti na točno določeno mesto, ki je lahko oddaljeno tudi nekaj kilometrov od mesta vzleta. Kaj je lahko vsebina takšnega tovora, dovoljenega in nedovoljenega, prepuščam vaši domišljiji.
 
Eksplozija radijsko vodenih zračnih plovil se je pravzaprav zgodila, ker je cena takšnih naprav neverjetno padla. Sestavne dele je možno tako rekoč narediti v domači garaži z vsemi dostopnimi 3D tiskalniki. Včasih so aviomodelarji potrebovali mesece, da so z uporabo balse in posebnega papirja korak za korakom napravili krilo. Danes pa se zračna plovila projektirajo z računalniki, 3D načrt pa postane realen proizvod v zelo kratkem časui odvisno od kompleksnosti in sposobnosti 3D tiskalnika.
 
Enostavnost in cenovna dostopnost je omogočila eksplozijo tehnologije v modelarskih vodah. Tisto, kar je pravzaprav nevarno, pa je to, da takšna dostopnost tehnologij postavlja cel kup varnostnih vprašanj. Če nekdo dvigne zmaja ali balon blizu letališča (kar je seveda prepovedano), ga bo policija hitro našla, saj ponavadi drži vrvico, na katero je ta pripet. V primeru radijsko vodenih modelov pa je lahko tisti, ki upravlja takšno plovilo, oddaljen nekaj kilometrov. Potniški avion lahko strmoglavi, če mu v turbino motorja zaide ptica. Lahko si samo zamislimo, kakšne bi bile posledice, če bi se tam znašel radijsko voden model s težo nekaj kilogramov.
 
Do sedaj ni bilo nobenih omejitev pri nabavi elektronike in izdelavi radijsko vodenih modelov. Če se samo enemu promilu ljudi, ki poseduje tehnološko dovršene prostoleteče modele, začnejo po glavah motati čudne stvari, lahko dobimo na tisoče potencialnih teroristov. Pod terorizem pa seveda štejemo tudi najresnejše posege v privatnost, saj ni važno, koliko je visoka ograja vašega dvorišča, če lahko nekdo usmerja radijsko voden helikopter, opremljen s kamero, in posname, kaj imate v vašem dvorišču, do tega, da pristane na vaši okenski polici in vas nadzoruje. Če mislite, da je takšnih ljudi malo, se motite. Samo poglejmo, kako priljubljeni so tako imenovani reality showi.
 
Do sedaj so zakonsko regulirali uporabo radijsko vodenih modelov, opremljenih s kamero, le v nekaj državah. Zadnji znani incident se je zgodil, ko sta dva prijatelja snemala mostove v bližini izstrelišč za balistične rakete. Eden od njiju je vozil avtomobil, drugi pa je upravljal multikopter, opremljen s kamero. Kaj hitro je postalo jasno, kako ranljivi so obrambni sistemi, kadar se v zraku uporablja tako majhne naprave. In tudi zaradi tega prihaja v operativno fazo še ena vrsta orožja. Laserski top - skonstruiran za uničevanje malih sovražnih izvidniški plovil. Vsekakor nujen odgovor na enostavno in splošno dostopno tehnologijo. Po vsem tem bo prihodnost še kako zanimiva…
 
Avtor prispevka, Marko Penček, je postal T-lab snovalec 2013 z idejo Interaktivne digitalne panorame WebPanorama
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja t-lab.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...