Pologi::Uspešna bilanca 10ih let spodbujanja inovativnosti

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik T-LAB lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.tourism-lab.eu so zaščitene z avtorskimi pravicami T-LAB, “SPIRIT Slovenija, sektor turizem” (Spirit Slovenia) in komitentov T-LAB. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja T-LAB ali Spirit Slovenia. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Uspešna bilanca 10ih let spodbujanja inovativnosti

Avtor PetraGoneli
Datum
10. maj 2013
Tip
Novica

Ugledne mednarodne nagrade in priznanja, podeljenih 114.500 evrov sredstev,  uresničenih 96 idejnih pologov in projektov, osem let Banke turističnih priložnosti Slovenije, Laboratorij turističnih priložnosti, ki je prestopil slovenske meje…

Spodbujanje inovativnosti v turizmu je ena od ključnih usmeritev Strategije razvoja slovenskega turizma. Ko govorimo o razvoju inovativnosti v turizmu, govorimo o vseh ravneh in področjih (proizvod, storitev, destinacija, organizacija, proces, tehnologija, trženjsko komuniciranje, sodelovanje,…).


Sistem spodbujanja inovacij v turizmu na nacionalni ravni se osredotoča na prepoznavanje in nagrajevanje inovativnosti z nagrado sejalec, na razvoj Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS) ter nagrado za uresničevanje najbolj inovativnih turističnih idej snovalec. S časom so se razvili tudi spremljajoči mehanizmi kot so BTPS izzivi, Študentski Snovalec, BTPS blog in rubrika Inovativni slovenski turizem. Z uspešno kandidaturo na razpisu Čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija se BTPS pod imenom T-lab širi tudi na mednarodno raven.


10. obletnica nagrade sejalec
Nagrada sejalec za ustvarjalne in inovativne turistične dosežke je bila prvič razpisana leta 2004. Nagrajuje tiste inovacije v turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije. Za potrebe razpisa je inovacija definirana kot kakovostno načrtovana in uspešno uvedena novost ali izboljšava, ki vsebuje elemente nenavadnosti, prijaviteljeve izvirnosti, sistemskega poslovnega razmišljanja in promocije slovenskega turizma.


Prvi zlati sejalec je leta 2004 postal ljubljanski Hostel Celica, sledili so mu Termalna riviera Term Čatež in Kolesarsko potepanje po Panonskih Termah (2005), Kekčeva domačija in Portal Sloveniabike.com (2006), Potniško pristanišče Koper (2007), Eskimska vas Krvavec (2008), Kulinarično središče okusiti Slovenijo (2009), Ekološki hotel Bohinj Park EKO (2010) in Gastronomski zakladi Istre (2011). Leta 2012 sta bila podeljena sejalca za dva produkta: Program VitaGen, Terme Šmarješke Toplice – z gensko sliko do znanja za zdravje in GoOpti, nizkocenovni cestni prevozi. Nagrajene novosti so bile v večini primerov produktne inovacije, v primeru Potniškega pristanišča Koper pa je poleg novega produkta šlo tudi za novo obliko organiziranja procesa. V letu 2013 bomo nagrado sejalec podelili že desetič.


Banka turističnih priložnosti Slovenije
Projekt Banka turističnih priložnosti Slovenije (BTPS) je v slovenski turistični prostor vstopil decembra 2006 in vse od takrat spodbuja razvoj inovativnega mišljenja in pristopov v slovenskem turizmu. Prioritetna naloga projekta je pospeševanje nadzorovanega pretoka informacij o obetavnih turističnih idejah z namenom, da se srečajo pravi ljudje in prava sredstva za uresničitev teh idej. Nosilec projekta je SPIRIT Slovenija, javna agencija v sodelovanju z Direktoratom za turizem in internacionalizacijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Fakulteto za turistične študije Turistica iz Portoroža.


BTPS je dostopna na spletni strani www.btps.si, ki je del poslovnih strani javne agencije Spirit Slovenija. Portal je na voljo v dveh jezikovnih različicah, slovenskem in angleškem jeziku. Maja 2013 ima BTPS prek 1.350 registriranih uporabnikov, ki so objavili 389 idejnih pologov, 130 energijskih pologov, 141 pologov znanja in 415 z inovativnostjo v turizmu povezanih novic. Na portalu je bilo zabeleženih prek 180.000 obiskov, 580.000 ogledanih strani, vzpostavljenih je tudi že skoraj 1.500 Facebook prijateljstev. Zabeleženih je 96 uresničenih idejnih pologov in turističnih projektov.


In kateri so najbolj brani pologi? Na dan 6. 5. 2013 je bil najbolj obiskan polog v BTPS polog Snovalec 2009 - nova energija za slovenski turizem z dne 19. 5. 2009, v katerem je Slovenska turistična organizacija v sodelovanju z MG prvič razpisala nagradni sklad 40.000 evrov nepovratnih sredstev bruto za uresničevanje najbolj obetavnih turističnih zamisli. Polog je imel 3.765 ogledov. Na drugem mestu po obiskanosti je bil polog Natečaj: z idejo do brezplačnega najema avtodoma z 2.376 ogledi, na tretjem pa polog Svetovna turistična organizacija nagradila BTPS s 2.291 ogledi. Med prvimi desetimi pologi po obiskanosti so trije idejni pologi, pet energijskih pologov in dve novici.


Banka turističnih priložnosti Slovenije je od začetka svojega delovanja do danes sedemkrat izvedla poziv Sejalec (dodatna dva poziva sta bila izvedena še pred ustanovitvijo BTPS), trikrat poziv Snovalec, enkrat poziv Študentski Snovalec, razpisala tri mednarodne, en bilateralni in šest nacionalnih BTPS izzivov, gostila dva mlada podjetnika in štiri avtorje bloga. Do konca aprila 2013 je bilo v BTPS objavljenih 1.075 pologov. Skupaj je Banko v vseh letih obiskalo prek 120.000 obiskovalcev, ki so generirali dobrih 180.000 obiskov.
V vseh letih delovanja je BTPS z mehanizmom Snovalec podelila 114.500 evrov bruto sredstev, od katerih je bilo do 31. 5. 2012 izplačanih 61.600 evrov in uresničenih šest zamisli. Dodatno je prek BTPS Mestna občina Koper v letih 2009 in 2010 za razvoj najbolj obetavnih turističnih produktov v občini namenila 40.000 evrov bruto sredstev, s pomočjo katerih se je uresničilo šest zamisli, Mestna občina Ljubljana pa je sofinanciranju enega pologa namenila 835 evrov. Pomoč so z energijskimi pologi med drugimi omogočili tudi Poslovni angeli, banka Hypo in nekateri individualni ponudniki storitev.


Dolgoročno si BTPS želi (1) postati centralno informacijsko vozlišče za priložnosti na vseh področjih slovenskega turizma in (2) prispevati h konkretnim in inovativnim spodbudam turističnim ponudnikom v obliki slovenskega turističnega inkubatorja.


Laboratorij turističnih priložnosti obmejnih regij Italije in Slovenije: T-lab
V sedmih letih izkušenj z BTPS se je pokazalo, da predlagatelji novih idej v turizmu poleg finančnih spodbud iščejo tudi strokovno podporo za razvoj svojih projektov. S projektom T-lab, ki je  sofinanciran v okviru programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija iz sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev, uporabnikom portala www.tourism-lab.eu s pomočjo inkubiranja projektov ter vključitve projektov v podporno shemo T-lab Snovalec to tudi omogočamo. Poleg vsebinske nadgradnje BTPS se s projektom T-lab širimo tudi na Italijansko govorno in geografsko področje, saj poleg treh partnerjev iz Slovenije vključuje tudi štiri italijanske partnerje. 


V sklopu projekta T-lab smo že izvedli več kot 15 različnih dogodkov (brezplačne delavnice, debatni cikli, eksperimentiranja in dnevi odprtih vrat). V Primorskem tehnološkem parku, ki je partner projekta, so bili lani inkubirani 4 projekti, letos pa so v fazi podpisa sporazuma z nosilci petih novih projektov. Partner projekta Pokrajinska razvojna agencija Sipro, je v aprilu skupaj s trgovinsko zbornico iz Ferrare objavila poziv, na katerega se lahko prijavijo podjetja, ki razvijajo nove turistične produkte v regiji. Znanstveni in tehnološki park AREA iz Trsta, pa je že izbral tri štipendiste, ki  bodo pod vodstvom mentorjev izvedli brezplačne študije energetske učinkovitosti stavbe ali uporabe domotike v njihovem objektu ter jim svetovali v zvezi z možnostjo pridobitve finančnih sredstev za realizacijo. Razpis, na katerega se bodo lahko prijavila tudi slovenska turistična podjetja bo objavljen v juniju. Na slovenski strani je trenutno odprt poziv T-lab Snovalec,  v Italiji je podoben poziv še v pripravi. S pozivom želimo pomagati pri uresničitvi 25ih turističnih projektov na upravičenem področju. Projektom bomo nudili brezplačno strokovno, mentorsko in promocijsko podporo slovenskih ter italijanskih turističnih strokovnjakov.
 
Aktualno
Sejalec: Konec maja bo na straneh BTPS objavljen poziv za podelitev sejalca 2013.  Prijavitelji bodo lahko prijavili inovacije, ki so bile uvedene med 1. 1. 2011 in 31. 12. 2012. 

T-lab Snovalec: Vsi, ki  želijo uresničiti nov turistični projekt, ter iščejo povezave, promocijske kanale ter izkušnje so vabljeni, da oddajo svoj idejni polog na portal T-lab. Nosilcem izbranih najobetavnejših idej bo pri njihovem uresničevanju od julija 2013 do septembra 2014 na voljo brezplačna strokovna, mentorska in promocijska podpora slovenskih ter italijanskih turističnih strokovnjakov. Celotno besedilo  poziva je objavljeno na spletni strani projekta T-lab www.tourism-lab.eu.


Inovativnost v turizmu vsekakor ni tema, ki bi bila (tudi v svetovnem merilu) pogosto na dnevnem redu politke, turističnih ponudnikov in porabnikov. Z našimi, večkrat mednarodno nagrajenimi aktivnostmi potrjujemo, da inovativnost v turizmu ne sme ostati obrobna tema in da doma ter v tujini obstaja veliko še neizkoriščenih priložnosti, zanimivih za vse turistične deležnike.


Petra Goneli, dr. Dejan Križaj,  Tina H. Zakonjšek

Dodatna informacija
Dodatne informacije ne obstajajo.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
Stran vsebuje napake? Sporočite! Pravno obvestilo © 2012 T-LAB. Vse pravice pridržane.
X

Uporaba piškotov

Portal T-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom T-lab in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...